Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

iMAC 5 λόγοι ψαρώματος, 3 ευχαρίστησης και 1 ξενερώματος :-)

ΟΚ ασχολούμαι με τους υπολογιστές εδώ και 17 χρόνια. Την χαρά που είχα όταν άνοιγα την κούτα του iMac μπορώ να τη συγκρίνω μόνο με αυτή που είχα όταν άνοιγα την κούτα του 286 μου, λίγο μετά την πρωτοχρονιά του '92.

Ψάρωμα 1: Από το Multirama μου έδωσαν ένα κακάσχημο και αρκετά βαρύ κουτί χρώματος καφέ... Πάει λέω αρχίσαν να κόβουν από τις συσκευασίες. Ατυχής σκέψη. Μόλις άνοιξα την κακάσχημη καφέ κούτα είδα μια πανέμορφη έγχρωμη συσκευασία που θα τη ζήλευαν και ακριβότερα προϊόντα (δείτε π.χ. κούτες από Laptop ή LCD τηλεοράσεις και θα με θυμηθείτε.) Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση με την κούτα του ποντικιού και του πληκτρολογίου οι οποίες ήταν μέσα σε άλλες.

Τρομερή εντύπωση μου έκανε το πανάκι για το καθάρισμα αλλά και το ειδικό καλώδιο το οποίο έχει στρογγυλή βάση και στερεώνεται τέλεια στο πίσω μέρος του υπολογιστή, μοιάζοντας να είναι μέρος του. Κερασάκι στην τούρτα ήταν το πανέμορφο τηλεκοντρόλ (το οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν πρόλαβα να δουλέψω). Πανέξυπνη η κίνηση της Apple να βάλει 2 Usb θύρες στο πληκτρολόγιο μειώνοντας έτσι τον αριθμό των καλωδίων που φεύγουν από την πίσω πλευρά (τη μία τη χρησιμοποιεί για το ποντίκι)

Ψάρωμα 2: Πατάω το Power On και βλέπω το καλωσόρισμα σε ένα animation το οποίο πρέπει να ψιλοέχασε κάτι frames αλλά δεν μας πειράζει και περιμένω. Στη συνέχεια, μου ζητάει στοιχεία δικτύου... Το κλειδί μου ήταν κάτι της μορφής 0xAABBDDFFCC και φυσικά δεν ήξερα την ASCII αντιστοιχία του και ούτε είχα τη διάθεση να το ψάξω. Με τα πολλά δούλεψε το δίκτυο με WPA passphrase το οποίο αναγκάστηκα να θέσω εκ νέου. Εκεί έχασα κάπου 10 λεπτά. Ναι, είπαμε να το κάνουμε απλό αλλά θα μπορούσε να είχε μια δυο περισσότερες πληροφορίες και για τους "μη συνηθισμένους χρήστες". Δεν τα ισοπεδώνω, πιθανώς να ήταν και δικό μου το σφάλμα σε εκείνο το σημείο.

Ψάρωμα 3: Το λειτουργικό ξεκινάει σε 31" και είναι έτοιμο για χρήση. Όλα τα services είναι σηκωμένα και μπορώ να δουλέψω κανονικότατα. Το μεγαλύτερο shock είναι το shutdown... δεν πρόλαβα να μετρήσω πόση ώρα θα κάνει shutdown... Είχα συνηθίσει από το Linux και τα Windows boot times της τάξης του λεπτού και shutdown times της τάξης των 30 δευτερολέπτων.

Ψάρωμα 4: Το expose δουλεύει τέλεια με τα δύο (όχι και τόσο εύκολα στο πάτημα) πλαϊνά πλήκτρα του ακριβούς ποντικιού. Περιττό να πώ ότι ακόμα να συνηθίσω το ένα πλήκτρο και συχνά πυκνά ψάχνω το δεξί... Η ροδέλα είναι υποδειγματική. Όσο για το πληκτρολόγιο... κύριοι των Multirama κάντε τη χάρη στον κόσμο και στα μηχανήματα επίδειξης προσπαθήστε να βγάζετε τη ζελατίνα. Οι διαδρομές είναι πολύ μικρές και η αίσθηση που δίνει είναι ενός ποιοτικού πληκτρολογίου. Τέτοια αίσθηση είχα πολλά χρόνια να νιώσω και συγκρίνεται με αυτή του Compaq laptop που είχα μοσχοπληρώσει το '02. Κρίμα που η Apple δεν δίνει τον συγκεκριμένο συνδυασμό σε Wireless για να έχουμε ένα πραγματικά Wireless Desktop.

Ψάρωμα 5: Αφήστε τους φίλους των Windows να παίζουν με DLLs, Installshields, Windows Installers και τρίχες κατσαρές. Αφήστε το Debian στο APT του και υποδεχθείτε την επιτομή της απλότητας στην εγκατάσταση και απεγκατάσταση εφαρμογών. Κατεβάζετε το dmg αρχείο, διπλό κλικ και το αρχείο που έχει εντός του (εάν δεν έχει installer) το τραβάτε στο applications folder και ΤΕΛΟΣ. Για να το απεγκαταστήσετε απλά σβήνετε το φάκελο της εφαρμογής στο Application και ΤΕΛΟΣ.

Ευχαρίστηση 1: Ναι είναι Unix και ναι έχει sed, awk, vi,tar, perl, bash και όλα τα καλούδια που δουλεύω τόσα χρόνια.

Ευχαρίστηση 2: Ο Firefox, το Skype, τα NetBeans δουλεύουν άψογα και ταχύτατα. Μυρίζομαι κάποια τεχνολογία Prefetching αλλιώς δεν είναι δυνατόν ο Firefox να ξεκινάει σε 1 δευτερόλεπτο.

Ευχαρίστηση 3: Ναι, έχει σωστή υποστήριξη ελληνικών και σουίτα γραφείου (το NeoOffice) η οποία είναι πιο γρήγορη από οτιδήποτε deployment του OpenOffice είχα δει και πλήρως προσαρμοσμένη στη φιλοσοφία του Mac.

Ευχαριστώ τους φίλους Papo και Γιώργο που μου άνοιξαν τα μάτια σε ένα νέο κόσμο!
Υ.Γ. Ξενέρα 1: Ρε παιδιά, έπρεπε να μυρίσω τα νύχια μου για το Command + Space στην αλλαγή της γλώσσας (thanx Γιώργο).

2 σχόλια: