Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μια πονεμένη (;) ιστορία.

Γιατί και εγώ κάπου πρέπει να πω τον πόνο μου.

Το μηχάνημα είναι για να γράφω κώδικα κυρίως, οπότε δεν με χάλασαν μέχρι αηδίας τα παρακάτω μιας και πάει γρηγορότερα και θεωρητικά θέλει λιγότερο maintenance από τα Vista τα οποία θα τα ψοφήσει κάποια στιγμή σύντομα (εύχομαι) η MS.

Σκοπός ήταν σε ένα laptop 3 ετών να δώσω λίγο παραπάνω ζωή.

Toshiba Satellite A210-19A
Athlon64X2 @1.9GHz, 2GB RAM, Radeon X1200

hostname: somba (όνομα και πράμα)


Εγκατάσταση Ubuntu 11.04 amd64 σε laptop Toshiba 3ετίας παράλληλα με Vista.

1) Ήθελα να κάνω manually resize το 2ο partition. Δεν... ΟΚ το πήγα με το αυτόματο (Install alongside Windows Vista) και όλα καλά. Σκανδαλωδώς εύκολο. H συνέχεια όμως θα με αποζημίωνε.
2) Δεν με ρώτησε ποιά θα είναι η σειρά στο grub (δεν τους κόστιζε τίποτε να ρωτήσει - παίζει όμως να μην το είδα κιόλας, δεν παίρνω όρκο).
3) Η USB Realtek wifi που είναι στο mobo όταν άνοιξα την webcam μέσω του cheese, ψόφησε. (Υπάρχει documented πρόβλημα με το USB host).
4) Όταν δεν ασχολούμαι με την webcam η WiFi δουλεύει (ο Θεός να το κάνει) όπως αυτή νομίζει. Έχει documented πρόβλημα ο rtl8187 driver και μαντέψτε, ο ndiswrapper δεν παίζει με 64bit drivers, όσους και αν δοκίμασα.
5) H κάρτα οθόνης δεν υποστηρίζεται από τον binary driver της ATI, πάλιωσε λέει. Το καταπίνουμε το πικρό ποτήρι και μένουμε με τον Open Source, ο οποίος...ψιλοσέρνεται.
6) H καλή μας ATI με τον open source driver δεν υποστηρίζει dual screen παρά μόνο σε mirror mode. Σε extension απλά βγαίνει ψηλά το status bar και το υπόλοιπο μοιάζει με χαλασμένη TV δεκαετίας 80. Documented bug. Facepalm.


Φυσικά, αν τα έκανε αυτά στη γυναίκα μου θα μου το έφερνε στο κεφάλι. Εγώ πάλι χάρις σε αυτά πέρασα ένα όμορφο Σαββατόβραδο μέχρι τις 5 τα ξημερώματα και έχασα^Η^Η^Η^Η αξιοποίησα παραγωγικά και άλλες δύο ώρες σήμερα.

Verdict: Το Ubuntu έκανε βήματα στο User Experience, παίρνοντας τα πράγματα πάνω του με το Unity. Είναι εύκολο στο στήσιμο και φιλικό στη χρήση. Για παραγωγικό δεν ξέρω, θα σας πω στην πορεία. Το πρόβλημα είναι ότι αν σου κάτσουν μερικές στραβές όπως παραπάνω έχεις ένα degraded user experience το οποίο χαλάει τη γενικότερη καλή εικόνα.

Θα ακολουθήσει και άλλο (εποικοδομητικό) κράξιμο στην πορεία. Έχω ήδη αρχίσει και μαζεύω :-P

my 0,01 €

2 σχόλια:

  1. Το θέμα με τους wifi drivers είναι ιστορία μου αμαρτία μου στο ubuntu......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κακώς πέρασες την 64 bit version. Πρακτικά το μόνο πλεονέκτημα των 64bit λειτουργικών είναι ότι υποστηρίζουν πάνω από 3gb μνήμη. Ειδικά στο linux πολλά 64bit πράγματα είναι σε beta φάση (π.χ. flash)

    ΑπάντησηΔιαγραφή