Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2005

Είναι τρελοί αυτοί του MIT

Εάν ξεφύγουμε λίγο από τη μιζέρια των ελληνικών ΑΕΙ/ΤΕΙ και κοιτάξουμε παραέξω μπορούμε να δούμε πραγματικά ενδιαφέροντα (αν και ενίοτε άχρηστα) τεχνολογικά projects τα οποία δείχνουν ότι αν μη τι άλλο οι φοιτητές σε άλλες χώρες όχι μόνο αγαπάνε αυτό που κάνουν αλλά και κάτι παραπάνω...



Στα πλαίσια ενός διαγωνισμού ιδεών οι φοιτητές έφτιαξαν μια ηλεκτρονική πίστα με 1500+ LED διαφόρων χρωμάτων τα οποία οδηγούνται από υπολογιστή υλοποιώντας πανέμορφα εφέ. (Δείτε το video... προσωπικά εντυπωσιάστηκα)


Γιατί άραγε στην Ελλάδα δεν καταφέρνουμε κάν να απορροφήσουμε τους πόρους που μας δίνονται; Μήπως η πλεοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας (δεν βγάζω τον εαυτό μου) έχει χάσει την άγαπη της για την δημιουργία; Μήπως ο έλληνας φοιτητής προτιμά να αναλώνεται μεταξύ ταβλιού και νυκτερινής εξόδου; Λέω μήπως; ( Εχμ δεν τα λέω μόνο εγώ, αλλά η ιστορία τα λέει...)


Δείτε και εδώ το σχετικό link από το MIT



[@more@]

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2005

¶ντε και με πήραν τα ζουμιά - Μνήμες από το παρελθόν

Τυχαία χθές καθώς χάζευα στα fora της insomnia πέφτω σε ένα υπέροχο thread το οποίο με έβαλε μετά από πολλά χρόνια να σκεφτώ πόσο όμορφα και πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα στο χώρο των υπολογιστών πριν από κάποια χρόνια.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι η εποχή των micro (όπως τα λέγανε τότε) ήταν μια εποχή αθώα για τους περισσότερους σημερινούς τριαντάρηδες (και βάλε ή βγάλε) όπου ο υπολογιστής πέραν από τενεκές (αυτό το αισθητικό έκτρωμα που βρίσκεται στα γραφεία μας) έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής. Η αθωότητα όμως ΠΟΥ ΠΗΓΕ; Πολύ δύσκολα θα ξαναέχω τον ίδιο ενθουσιασμό με αυτόν που είχα όταν μου έδωσε ο ξάδερφος μου έναν ZX Spectrum 16K όταν αγόρασε έναν CPC 128.... Το αστείο ήταν ότι ο speccy απέκτησε ένα καμμένο πληκτρολόγιο μετά από ατελείωτες ώρες χαζομάρας...

Πόσα τεύχη PC Master, Pixel, User, CΓO, έχουν στιβαχτεί πλέον σε κούτες... μαζί τους και ώρες ολόκληρες μπροστά στην (ασπρόμαυρη) οθόνη... Αλλά και στην έγχρωμη για να δώ το computer show... Αχ τι φάση αυτά τα πρωταθλήματα kick-off και lotus...

Μπορεί το πρώτο μου μηχάνημα να ήταν τενεκές (ένα 286 τέλη του 91) αλλά τουλάχιστον 5 χρόνια πριν διάβαζα το Pixel και κόλλαγα για ώρες στα σπίτια των φίλων με τις Amiga , τους Amstrad, τους Spectrum και τα ATARI 2600... Και γιατί να το κρύψω; Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΟΥΝΑ...

H τελευταία έντονη χαρά που είχα από υπολογιστές τα τελευταία χρόνια ήταν όταν άναψε το λαμπάκι της ADSL μου... κατά τ'άλλα ... μαύρη μαυρίλα...

Μάλλον μεγαλώνω (και δεν μου αρέσει...)

Διαβάστε το thread της Ιnsomnia εδώ...

[@more@]

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005

windows live και live.com

Θου κύριε φυλακί τω στόματι μου... M$ site και να είναι καλό;

Κι όμως κύριοι, κυρίες και μικρά μου παιδιά. Είναι καλό και λειτουργεί πολύ καλά. Το live.com κάνει αυτό που ακριβώς θέλω γρήγορα και όμορφα. Τί δεν άκουσα; Τι κάνει αυτό το ρημάδι; Πολύ απλά είναι ένας content aggregator (συγκεντρωτής αν και δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα καλή ως μετάφραση). Του τοποθετείτε τα RSS feeds από τα αριστερά (έχει μια λίστα με έτοιμα αλλά και τις δικές σας επιλογές) και τα εμφανίζετε σε στήλες, των αριθμό των οποίων επιλέγετε πάλι εσείς. Επίσης επιλέγετε τον αριθμό των articles που θέλετε να εμφανίζονται σε κάθε feed αλλά και τη θέση του στην οθόνη. Έχοντας το δοκιμάσει για καμμιά δεκαριά μέρες μπορώ να πω ότι είναι αρκετά γρήγορο, αξιόπιστο (εάν εξαιρέσουμε το in.gr το οποίο έχει συχνά timeouts στα rss feeds του) για beta release και εύκολο στη χρήση. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι πλέον για την καθημερινή μου ενημέρωση γλιτώνω αρκετό χρόνο σε σχέση με αυτόν που θα αφιέρωνα για να ανοίξω τα sites που με ενδιαφέρουν. Επίσης δεν είμαι αναγκασμένος για να δω τα headlines να βλέπω και τις χαζές διαφημίσεις στα sites.

Θα μου πεί κανείς τώρα γιατί δεν βάζεις ένα client να τελειώνεις; Ανάγεται το ερώτημα στην ύπαρξη και χρησιμότητα του web mail.

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε...

[@more@]s

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2005

Wikipedia & Britannica

Διάβασα στο slashdot (που το είχε πάρει από το Wired (που το είχε πάρει από το AP)) ότι σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα η Wikipedia είναι "σχεδόν" όσο λεπτομερής και ακριβής όσο είναι η Britannica.


Είναι τρομακτική η ορμή που έχει το επιχείρημα της wikipedia. Πάνω από 4 εκατομμύρια άρθρα σε 200 γλώσσες δίνουν την γνώση δωρεάν στον κόσμο.


Μήπως να πάμε την παλιά "Δομή" στην ανακύκλωση; Ούτως ή άλλως τα παιδιά μας σε μερικά χρόνια θα στέλνουν queries στην wikipedia αλλά και στο αντίπαλο δέος το οποίο σιγά σιγά εμπλουτίζεται (λέγε με Microsoft Encarta).


Χρήσιμα links:



(Αρθρο του Wired)
http://www.wired.com/news/culture/0,1284,69844,00.html?tw=wn_tophead_6

http://www.wikipedia.org


Επίσης όσοι είστε χρήστες MSN messenger προσθέστε τον παρακάτω χρήστη:

encarta@conversagent.com

[@more@]

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2005

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2005

Μια εβδομάδα με τον Firefox 1.5

Δεν βρίσκω λόγο για να μένει πλέον κάποιος στη χρήση του Internet Explorer. Ο Firefox στην τελευταία του stable έκδοση συνεχίζει να προσφέρει όλα όσα θα ήθελε να προσφέρει η Microsoft (και σχεδιάζει για την 7η έκδοση του ΙΕ).

Από την προσωπική χρήση σε διάφορα μηχανήματα και λειτουργικά (XP και Debian Linux) παρατήρησα τα παρακάτω:

  • Ταχύτερο rendering των σελίδων (μακράν πιο γρήγορο από το αντίστοιχο του IE)
  • Πιο αυστηρό pop-up blocking.
  • Εισαγωγή του συνδυασμού ctrl-shift-del για τη διαγραφή των "ευαίσθητων" δεδομένων από την cache του. (Ιδιαίτερα σημαντικό για χρήση σε κοινόχρηστους υπολογιστές)
  • Καλύτερα δομημένα preference menus.
  • Απόλυτη συμβατότητα με plugins προηγούμενων εκδόσεων (προσωπικά χρησιμοποιώ το forecastfox και το gmail notifier).

Τί περιμένετε λοιπόν; Κατεβάστε το τώρα!

[@more@]