Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

Wiki για ισοβίτες...

Έχοντας καλομάθει με το Joomla αλλά και το Wordpress, πίστεψα ότι θα ήταν έυκολη υπόθεση το να προσθέσω ένα support wiki για την εταιρία μου. Μετά από σχετικό ψάξιμο επέλεξα το Media Wiki, το οποίο είναι ομολογουμένως αρκετά δημοφιλές και υποστηρίζεται από τεράστιο community.Η εγκατάσταση δεν μπορώ να πω ότι μου δημιούργησε κάποιο πρόβλημα. Μετά από λίγα λεπτά ήταν σε απόλυτα λειτουργική κατάσταση και με εκτεταμένη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας σε UTF-8.

Και τώρα τί;

Αρχικά ήθελα να κλείδώσω τη δημιουργία λογαριασμών... [Control - Administration] Panel ρε παιδιά; Πού είναι το control panel; Τί ; Δεν έχει control panel! Πρέπει να πας στο LocalSettings.php και να προσθέσεις τις παρακάτω γραμμές

$wgGroupPermissions['*']['createaccount'] = false;
$wgGroupPermissions['*']['edit'] = false;


Ωραία το ψιλοκλειδώσαμε για αρχή. Πώς προσθέτουμε περιεχόμενο; Add Content- Προσθήκη σελίδας; Τίποτα!

Πρέπει να κάνουμε λέει αναζήτηση και αν δεν βρεί κάτι να κάνουμε edit (φυσικά έχοντας μπει στο σύστημα). Εναλλακτικά πρέπει να πάμε μέσω ενός url της μορφής:

http://www.mydomain.gr/wiki/index.php?title=Το_όνομα_που_θέλουμε

Τί θέλετε κύριε; Να ανεβάσετε εικόνες; Αααα πρέπει να αλλάξετε και πάλι στο LocalSettings.php τη γραμμή:
$wgEnableUploads = false;
σε
$wgEnableUploads = true;

H παράνοια δεν σταματάει εδώ. Όταν πρέπει να ανεβάσουμε μια εικόνα, πρέπει να το κάνουμε σε άλλο παράθυρο/tab ή αλλιώς πρέπει να μπαινοβγαίνουμε στην επεξεργασία του άρθρου.

Όσο για τα μενού δεν υπάρχει menu editor. Πρέπει να πάμε στο url:

http://www.mydomain.gr/wiki/index.php?title=MediaWiki:Sidebar

Και τώρα το αποκορύφωμα!

LaTeX Style Tables... Παιδιά ξυπνάτε! Είμαστε στο 2007! Εστιάστε στο περιεχόμενο και όχι στο markup ρεεεεεεεε.

4 σχόλια:

  1. γάμησετα σε καταλαβαίνω - ειναι ιδιαίτερα χρησιμα εργαλεία αλλά ο τρόπος εισαγωγής content θυμίζει άλλες εποχές! λες και το έκαναν επείτηδες έτσι ..ίσως και να το επιδιώκανε..ποιος ξέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ομολογουμένως εξαιρετικά δυνατό και εξαιρετικά χρήσιμο. Αλλά σου βγάζει την ψυχή στην κυριολεξία. Τόσο πολύ που άνετα θα έγραφα ένα desktop ή online wrapper application για να του περνάω σαν τον άνθρωπο κείμενο.

    Μπορεί για μας τους κομπιουτεράδες να είναι εύκολη η συντήρηση περιεχομένου ακόμα και στα πιο δυνατά CMS όπως το Joomla. Για τον απλό άνθρωπο το να κάνει απο 8 έως 12 βήματα είναι γολγοθάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. LaTeX Style Tables… Παιδιά ξυπνάτε! Είμαστε στο 2007! Εστιάστε στο περιεχόμενο και όχι στο markup ρεεεεεεεε.

    Ευτυχώς που υπάρχουν και κάτι τέτοιοι τύποι Βαγγέλη. Διαφωνώ μαζί σου. Το γεγονός πως αναγκάζεσαι να έχεις LaTeX style tables, σε υποχρεώνει να συγκεντρώνεσαι στο περιεχόμενο αντί για το presentation.

    Για τον απλό άνθρωπο το να κάνει απο 8 έως 12 βήματα είναι γολγοθάς!

    Ο απλός άνθρωπος πρέπει να έχει και συγκεκριμένες απαιτήσεις. Του κάνεις install το mediawiki με τις απαιτήσεις που έχει και συνεχίζεις. Δεν είναι ανάγκη να έχει πρόσβαση (ειδικά μέσα από menu) στο configuration μιας εφαρμογής, ειδικά μιας σαν το mediawiki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ adamo,

    Πώς να συγκεντρωθώ στο περιεχόμενο, όταν ασχολούμαι με το να κλείσω σωστά τα comments στο table;

    Σχετικά με τα βήματα, αναφερόμουν σε πρόσφατο παράδειγμα πελάτη ο οποίος για να περάσει ένα ακίνητο στο Joomla (με το formatting το παράξενο βέβαια που ήθελε αυτός) έκανε μετρημένα (μιας και του έγραψα ένα manual) 12 βήματα...

    Συμφωνώ πάντως ότι ο τελικός χρήστης πρέπει να έχει περιορισμένο περιβάλλον λειτουργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή